Ağustos 23, 2009

Güneydoğu Gezimiz ve Yemek

Ramazan öncesi 12 gün kadar GaziAntep merkezli,Urfa,Adana,Hatay,Kilis gezisi yaptık.
Son 4 günü çocukların ''Tatil olunca deniz olmadan olmaz ''isteğiyle Antalya'da geçirdik.
Yukarıdaki fotoğrafta görülen Antep'in meşhur urmudut şerbeti,çok lezzetli bir şerbet.

Özellikle çocuklar çok beğendler şerbeti.



Bunlarda şerbet yapılan urmudutlar şerbetçiden rica ederek tadına baktık,muhteşem bir tad.


Gaziantep'e gidilir de baklavanın tadına bakılmaz mı? Hem dondurmalı hem sade olarak yedik,tadını anlatmaya gerek yok ki ;herkes tahmin edebiliyordur.
Ayrıca fıstıklı dondurması da hiçbiryerde yiyemeyeceğiniz kadar lezzetli.



Sıra kebablara gelmişken yukarıdaki gırtlak kebabı sadece Gaziantep'e özel bir lezzet.
Yemek yenildikten sonra üzerine sipariş edilip tadımlık yeniliyor .
Fotoğraftaki gibi limon takılı şişle getirilip şişin ucundaki limon sıkılıp limon suları kebabların üzerinden akması sağlanarak yeniliyor.
Dilimlenmiş gırtlak parçalarının içine küçük yağ parçası konulmuş ve kömürde pişirilmiş.
Özellikle geceleri tercih ediliyormuş kebabçı Ali Usta'nın söylediğine göre.


Kuzu şiş



Adana kebab


Güneydoğu'daki kebabçıların özelliği salata ve mezelerin bolca ikram olması.



Nar ekşili ezme salata



Közlenmiş acı Antep biberi





Gezimizin bir bölümünde Adıyaman Besni'ye davetliydik. Besni'deki tarihi mekanları da gezdik yukarıda tarihi hamamdan bir bölüm.

Yine tarihi camii,Besni kalesi ve hamam kalıntıları



Davetli olduğumuz evsahibi aliAğabey'in bizler için hazırladığı ve mahalle fırınında pişirlen Besni tavası yemeği


Altta bol patlıcan ,biber ,sarımsak ,domates,üstte kuzu kemikli et,en üstte kuyruk yağı 3 saat kadar fırında pişiriliyor ve sonuçta çok lezzetli br yeme ortaya çıkıyor.




Bu yemekte yine Besni'den Dövmeç,köz patlıcan domates ve sarımsak dövülerek yapılıyor muhteşem bir tad



Nefis acılıkta Besni biberi


Nar ekşili salata



Fırından taze sıcacık pideler



Balıklı göl ve mancınıklar






Urfa'da kebabçıda yediğimiz pirzola

15 yorum:

FİLİZ'CE dedi ki...

bu kadar güzel resimler birarada olabilirmi,yemekler enfes, gezdiğin yerler muhteşem gözüküyor,bu arada ağzım sulandı mahvettin beni şuan..size afiyet olsun,inşallah benimde bir gün yolum düşerde hepsinin tadına bakarım..sevgilerimle..

serinmavi dedi ki...

Ramazan'da bu tür fotoğraflara bakmak çok hoş olmuyor ama yazmadan ve foto eklemeden de olmuyor Sevgili Filiz.

Teşekkür ediyorum ziyaretin ve güzel düşüncelerin için...

Selamlar...

pelince dedi ki...

amanın ağlamak istiyorum,beni niye yanına almadın ki :))harika bir gezi olmuş,darısı başıma..gezmek çok güzelde o yemeklerin lezzetine bakmak daha güzel...

hayırlı ramazanlar diliyorum..

sevgiler..

ozlemhan dedi ki...

Oya ağzımın sularını toplayamıyorum harika bir tatil geçirmişsiniz. bende çok istiyorum oraları gezmeyi Özelliklede antepi
resimler süper

Damak Tadı dedi ki...

Ağzımın suyu aktı desem,yalan olmaz..Çok et sevmememe rğmen müthiş görünüyor hepsi..Geziniz çok hoş olmuş belliki..))


Sevgilerle..

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Ben Gaziantep'te oturuyorum.Kebap kültürüm fazla gelişmedi malesef.Sulu yemeklerinden gidiyorum:)O yüzden gırtlak kebabını burda gördüm dersem şaşırmayın.Cağırtlak kebabını görmüşlüğüm var da.Gırtlak kebabı çok yabancı.Fotoğraflar çok güzel.Gitmiş gibi olduk.Hayırlı Ramazanlar:)

GELİNCİK MUTFAK dedi ki...

harika lezzetleri bir arada tatmışsın...oruçluyken resimler insanı acıktırıyor...
gezide çok güzel geçmiş anlaşılan...bende oraları merak ediyorum... belki bende giderim...
güzel bir hafta diliyorum... kolay gelsin...

Pembe Tatlar dedi ki...

HEPSİDE SÜPER CANIM...
GEZİ GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL HAYIRLI RAMAZANLAR.

Adsız dedi ki...

Yaaaa, bizim memeleket, bizim kebap, bizim ekemek, bizim baklava... Üc yildir gidemedim, burnumda tütüyor.

Baklavayla fistikli dondirmanin uyumunu bilen bilir.:)

En azindan resimlerini gördüm sayende, yiyemesem de.:)))
Muhabbetle...

Betül KAVAL dedi ki...

oyacım çok güzel bir tatil olmuş..

sevgiler..

müjde dedi ki...

Harika yerler görmüşsünüz.Allah içinize sindirsin.Güzel yurdumuzun gezilecek görülecek o kadar çok yeri var ki...
Ben de oraları görmeyi çok istiyorum.Oğlum biraz büyüsün hele...

Tijen dedi ki...

Tam bir lezzetler şöleni olmuş bu gezi. Afiyet olsun! (Kaya tuzunun fiyatını sormuştun, kilosu 50 kuruştu galiba, en fazla 1 lira, net hatırlayamadım. Kuru domatesi de ben yemeklere koyuyorum kışın. Bulgur pilavına, kuru fasulyeye özellikle yakışıyor. Makarna sosuna da tabii. Bir de ıslatıp kekik, zeytinyağı vs. ile salata yapılabilir -veya kahvaltılık sos gibi)

Cafe Aroma dedi ki...

Merhaba, Ben hem anne, hem baba tarafı Gazi Antep'liyim. Hiç oturmadım orada ama tabiiki biliyorum yemekleri ve oraları. Çok güzel anlatmışsınız, afiyet olsun.
Sevgilerimle

keskinli dedi ki...

vallahi oruc oruc yutkunarak baktim hepsine afiyetler olsun cok güzel gecmis tatlin yediklerinde afiyet olsun :)) sevgiler hayirli ramazanlar

Mutfak Havlusu dedi ki...

Doğu demeyin ah ah!
bende yeni döndüm ramazan öncesi memleketimde dahil olmak üzere 4 ildi ev nefisti helede şu kebaplar da mest eden kısımdaydı herbirşeyi başkaydı!