Mayıs 06, 2007

Kuzu Etli Enginar ve Arpa Şehriye Pilavı


Mevsimin ve pazarın en gözde sebzesi enginarın tam zamanı.Mevsiminde 40 tane yemenin çok faydalı olduğunu duydum bir kaç defa ama hiç bir mevsim 40 tane yemeyi başaramadık henuz :)
Evimde her tür sebzeyi severek pişiriyor ve yeme imkanı buluyorum.Evimizde her sebze pişer ama ailenin her üyesi sever mi? Ne yazık ki hayır.Kızım ve ben her sebzeyi severek yeriz ama diğer üyeler bu konuda oldukça mızmız.Durum böyle olunca sebzeleri olduklarından daha cazip hale getirerek yedirmek gerekiyor,aynı bu tarifte olduğu gibi.Enginar bu haliyle oldukça lezzetli,vitaminli ve sunumu şık bir yemek oldu.Enginar alırken kılçıksız ve körpe olmasına dikkat etmeli,yoksa zaten sebzeyle sorunu olanlara yememek için iyi bir bahane oluyor.
Malzemeler:
4 adet soyulmuş enginar
250 gr. kuzu eti
1 adet kuru soğan
1 diş sarımsak
1 yeşil biber
2 orta boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
tuz
karabiber
Soğanları minik yemeklik doğrayalım ve 2 kaşık zeytinyağı ile tencerede çevirelim,doğranmış biberi ve sarımsağı ekleyelim,kuzu etlerinide ekleyip 5 dk. pişirelim.Kabukları soyulup minik doğranmış domatesi ekleyelim tuz ,karabiber ve yarım çay bardağı su ekleyip etler iyice yumuşayana kadar kısık ateşte pişirelim.Ben bu iş için her zaman düdüklü tencere kulanıyorum ve etlerin uzun süre pişmesini beklemeye gerek kalmıyor.Ortalama 15. dk. sürede lokum gibi pişmiş oluyorlar.Enginarları 15 dk kadar kaynar tuzlu suda haşlayıp süzdürelim,pişip pişmediğini çatal batırarak kontrol edin,cinsine göre bu süre değişebilir.Minik bir tepsiye enginarları dizelim ortalarına 2 kaşık et sote yerleştirelim.Üzerine beşamel sos* koyalım ve bir tutam kaşar rendesi serpelim.Et sotenin kalan suyunu tepsiye ekleyelim ve 250C ısınmış fırında 10 dk. kadar pişirelim.
Arpa Şehriye Pilavı:
2 bardak arpa şehriye
3 kaşık sıvıyağ
1 kaşık tereyağ
tuz
3 bardak su
Sıvıyağı tencereye alalım ,arpa şehriyeleri de ekleyip şehriyeler esmer renk alana kadar karıştırarak kavuralım.Ocaktan alıp 3 bardak kaynar su ekleyelim,tuzunu ve tereyağını ekleyip yine ocağa alalım.Altı kısık ve ağzı kapalı olarak suyunu çekip taneler yumuşayana kadar pişirelim.Yine şehriyenin cinsine bağlı olarak suyu az gelirse arada azar azar kaynar su ekleyebiliriz.Pişen pilavımızı 15 dk. kadar demlendirip servis tabağına alarak üzerine ya da yanına enginarı ekleyerek servis yapalım.Afiyet olsun.....
*1 kaşık tereyağını tavada eritelim 1 kaşık unla kavuralım,1 bardak süt ekleyelim ve 3-4 dk. koyulaşana kadar kısık ateşte kaynatalım,tuz ve bir fıske muskat ekleyip altını kapatalım.
Sevgili Deryagibi arkadaşım tarafından sobelenmişim,yeri gelmişken o sorulara da cevap vereyim.
Doğum Yerin :İstanbul
Takma Adın :Yok
Oturduğun Yer :İstanbul
Mesleğin :Anneyim
Kaç Kardeşsiniz :6
Sevdiğiniz Sayı :ferketmiyor
Nasıl Bir Kişiliğin Var:Duygusal fazla detaycı olmayan,insanları olduğu gibi kabul eden bir yapım var
Canınız Sıkılınca Ne Yaparsınız:Ağlarım
Müzik Tarzınız :türk sanat müziği ve halk müziği severim
sevdiğiniz Tatlı Çeşidi:Sütlü tatlılar,kurabiyeler
Sevdiğiniz İçecek :Türk kahvesi
Sevdiğiniz Meyve :Şeftali,çilek
Sevdiğiniz Sebze :Domates
Sevdiğiniz Renk :yeşil,siyah
Alışverişi Severmisiniz:Çok severim,hangi bayan sevmezki :)
Severek Giydiğiniz Giysi:Evde rahat kıyafetler
En Sevdiğiniz Hayvan:Kuş
Sigara İçiyormusunuz:Hayır
Tv de Hangi Diziyi Kaçırmadan İzliyorsunuz:Yaprak dökümü
En Son Okuduğunuz Kitap:5 sevgi dili
En Sevdiğiniz Ay:Nisan
HaftanınEn Sevdiğin Günü:Pazartesi
En Çok Kalbini Kıran Şey :Suizan
Cincik Boncuk Severmisiniz:Çok severim
Eğlenceli Yerlere Gitmeyi Severmisiniz:Severim
En Sevdiğin Çiçek:Menekşe
Deryagibi ye teşekkür ediyorum ve ben de Disal arkadaşımı sobeliyorum.

60 yorum:

Adsız dedi ki...

ooh ilk yorum benden galiba.nefffis ne diyeyim o kadar marifetlisin ki sana ne desem az geliyor.süpersin canım..

Adsız dedi ki...

selam arkadaşım..yıne engınar yıne bılmedıgım bır tarıf ellerıne saglık..

Adsız dedi ki...

merhaba canım engiraı çok severim arpaşehriye pilavda epeydir yapmamıştım menüye ekledim. iyi haftalar dilerim sevgiler

Adsız dedi ki...

canım mami benim mamila

Adsız dedi ki...

Ellerine sağlık çok nefis görünüyor.Eminim tadı çok lezzetlidir. En kısa zamanda bende senin tarifinle deneyeceğim.Paylaşımın için teşekkürler.

Adsız dedi ki...

canım iyi geceler güzel bir iş günü beni bekliyor ama ben görevimi yapıp sobemi cevapladım ve ilk ziyaretçim olarak sizi sobeledim kolay gelsin her seferinde yorum yazamıyorum affet nolur beni şu şifre olayı beni deli ediyor inan sevgiler
http://deryagibi.blogspot.com

Adsız dedi ki...

deminki yorumu ben yazamayınca sayfamı açan arkadaşım yuelce den rica ettim o yazdı ama birde böyle denemek istiyorum şifremi unuttum.
canım inş. bu kez başarırım sayfama
bakarsan sevinirim seni sobeledim kendine iyi bak sevgiler güzel yarınlar dilerim.Derya Akay
http://deryagibi.blogspot.com

Adsız dedi ki...

http://cisil2006.blogcu.com/
SLM CANIM ELLERİNE SAĞLIK COK GÜZEL GÖRÜNÜYOR CANIM İYİ GECELER

ebrulitatlar dedi ki...

Oya'cım bırak 40 taneyi daha ben 1 tane bile yemedim, zaten ben yapana kadar enginarın zamanı geçecek, ellerine sağlık, yine nefis bir görüntü, nefis bir tarif olmuş, selamlar...

knittingbasket dedi ki...

ellerine sağlık canım,çok güzel görünüyor mutlu bir hafta dilerim..sevgiler..

Adsız dedi ki...

Böyle bir enginara ben enginat sevmem diyenler bile hayır diyemiyeceklerdir emin.Ellerine saglık

Adsız dedi ki...

canım ellerine sağlık harika olmuş bendemi değişsem şu adresimi...neyse bakarım müsait olduğum bir zamanda...kıss enginar harika olmuş diğer yaptıklarında harika olmuş ama ben recim yapıorum :)))) haftanın 3 günü falan yapıyorum vallah eheheheh neyse enginarım var bende yapıyım ama beşemal soslu 1 tane yerim bişicik olmasss hadeee öptüm seniiii

Leziz Sofralar dedi ki...

merhabalar canim nefis bir görüntü ben enginari hic denemedim ama pisirmeyi cok istiyorum mevsimi gecmeden,ellerine saglik canim sevgiler...

Adsız dedi ki...

güzel bir hafta dileklerimle canım enginarı nasıl güzel bir sunum ve değişik bir tarifle hazırlamışsın
şehriye piavını eşim çok sever enginarın tam mevsimi birde bu şekilde deneyeceğim sevgilerimle canım

yemek dedi ki...

Canım, görüntüsü insanı acıktırıyor, ellerine sağlık. Bende severek yaparım şehriye pilavını, ama enginar pekte sık yaptığım bir yemek değil. Bulduğum ilk fırsatta almayı düşünüyorum Allah'ın izniyle.

Adsız dedi ki...

canım yeni blogun hayırlı olsun..inş.uğur getirir...
kendini çok güzel anlatmışsın..domatesi sevmen hoşuma gitti...:)
enginarında çok güzel görünüyo...ellerine ve emeğine sağlık..sevgiler...

Adsız dedi ki...

ellerine saglik cnm resimdeki goruntu okadar guzelki yapasim var ama evde kimse enginar yemiornehirs(nuray)

Adsız dedi ki...

Oya enginarı sevmeyen biri olarak bu etli kaşarlı görüntüsüne bayıldım pilavda süper ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Selamlar canım,
Yeni evin hayırlı uğurlu olsun..))

Enginar ise tam saray usulü olmuş ellerine sağlık canım.

Güzel bir hafta diliyorum ve yanaklarından öpüyorum.

Sevgilerimle,

Gül/d.tadı

GANNE dedi ki...

Oyacığım ellerine sağlık. Değişik bir tarif olmuş. Ben de enginar yapacağım nasıl yapsam diyordum. Seninkinden faydalanırım. Bu arad 5 Sevgi Dili benim çok sevdiğim ve herkeisn okuması gerektiğine inandığım bir kitap. Senin de okumuş olmana çok sevindim. Sevgiler...

Adsız dedi ki...

canımmmmmmm nefis olmuş:)
ellerine kollarına sağlık.
öpücükler

Adsız dedi ki...

Görüntü harika. Enginarı sevmeyen biri bile enginar sever olur bu sunumdan sonra. Ellerine sağlık.

Sevgilerle...

Tuba dedi ki...

Oya'cigim, nefis bir tarif olmus. Ellerine saglik, sevgilerimi gonderiyorum.

Adsız dedi ki...

selam canım
beni hatılaman beni çok mutlu etti...teşekkür ediyorum...

inşallah en kısa zamanda yazmaya çalışırım...

bu arada enginarın resmi görünmyor ama eminim çok güzeldir...ellerine sağlık...

Özlem dedi ki...

Oya' cığım ne muhteşem bir görüntü bu böyle. Bayıldım vallahi. Ellerine sağlık.

MUTFAKISTAN dedi ki...

yıne cok guzel degısık bır tarıf ellerıne saglık,sehriye pilavi
yapiyorum ama enginari boyle denemedim afiyet olsun
/filizinmutfagi/

Adsız dedi ki...

merhaba
herzamanki gibi nefis bir görüntü
ellerine sağlık canım
sevgiler

Adsız dedi ki...

enginarı hiç etli pişirmedim ama yanında yaptığın pilavla harika görünüyor.ellerine sağlık.selamlar.

Adsız dedi ki...

canım eline sağlık...enginarı çok severim ama hiç böylesini yememiştim:-)))afiyet olsun canım...

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Oya'cığım gerçekten çok lezzetli görünüyor. Gece gece nasıl canım istedi şimdi bilemezsin. Ellerine sağlık. Sevgiler,

hatice dedi ki...

Sevgili Oya, hariha bir görüntü, nefis bir tarif, henüz enginer yapmamışken bu güzel tarifi denemeliyim....canım ellerine sağlık...

Unknown dedi ki...

bayiliriimmmmmm.
super duruyor.saol canim.
yemede bak yaaani

Adsız dedi ki...

seni daha iyi tanimak icin sorulari okudum ama biseyi anlamadim: kalbini kiran sey nedir sorusuna cevabin: suizan !! ne demek bu acaba merak ettim :)

Yagmurlu Belcikadan selamlar arkadasim

Adsız dedi ki...

iyi geceler yine gelirim

Adsız dedi ki...

iyi geceler canım, yorum ve zyaret için teşekkür edeirm:) yemek çok güzel görünüyor ama ben enginarları bırakayım şehriye pilavından alıp gideyim:))) sevgiler..

Adsız dedi ki...

hayatim saol acikladigin icin vallahi cok merak ettim bu kelimeyi hic duymamistim senden birsey ögrendim teskür :)

iyi geceler sevgilerimle

Aybike Ceylan dedi ki...

Sevgili Serinmavi,
Cok guzel bir yemek olmus, ellerine saglik. Goruntu super, eminim tadi daha da guzelmistir. Ellerine saglik.
Sevgiler.

Adsız dedi ki...

böyle enginarı kim sevmez görüntü harika şehriye pilavıylada çok yakışmış ellerine sağlık Oyacığım keşke 40 tane yiyebilsek ama nerdeee:))...sevgiler

serinmavi dedi ki...

Yorum,ziyaret ve iyi düşünceleriniz için çokk teşekkür ediyorum arkadaşlar.

Adsız dedi ki...

eline sağlık canım çok güzel olmuş,gönlünce bir gün dilerim....

pelin dedi ki...

eline sağlık çok güzel bir tarif sebze yemeyen pilavcı çocuklar için de ideal sanırım.

Hesna dedi ki...

Günaydınn
Bloğun görüntüsünü ve çiçekleri çok beğendim, hayırlı olsun.
Enginarlar süper görünüyorlar sunum harika ellerine sağlık.
Sevgiler
Hesna

Adsız dedi ki...

gunaydın arkadaşım gunun guzel geçsın sevgıler...

Adsız dedi ki...

Merhaba canım ellerine sağlık, enginarı çok severim, güzel değişik bir tarif olmuş, şehriye pilavı da öyle, yaptığımda artsa bile gece yatana kadar bitirirler.İkisinin birlikte sunumu da çok güzel olmuş.
Ayrıca sizi yakından tanıma fırsatı da bulduğuma memnun oldum, sayfalarınızı dolaştım çok güzel olmuş, görüşmek üzere sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık,o kadar lezzetli görünüyor ki,çok değişik bir tarif olmuşş :))

Adsız dedi ki...

canım serin mavim ellerine sağlık negüzel sunumun var valla bayıldım...kendine iyi bak

Adsız dedi ki...

canim.bende blog spota gecmek istiyorum.bana biraz bilgi verirmisin
bu konuda.hep ingilizce ya anlamadim nerden giris yapacagimi
tesekkur ederim

Adsız dedi ki...

En sevdiğim sebzelerden biridir enginar ama sende hakkını vermişsin.Süper olmuş ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Merhabalar....
Ellerinize saglik, cok hos bir sunum olmus. Ben enginarlari ilk bakista hamur gibi gordum. Arpa sehriye pilavini da henuz evde yapmadim, ama yedim. O da gercekten cok guzel oluyor.
Muhabbetle.....

Adsız dedi ki...

çok ciciş olmuş bunlar,baharrr gibi,tam sayfana göre:)
Ellerine sağlık canım..

Özlem dedi ki...

Oya'cım,

Çok değişik olmuş, enginarı böyle de denemek isterim. Ellerine sağlık.

Sevgilerimle,
Özlem

acelya dedi ki...

Selamunaleykum,sehriye pilavini bende cok severim enginarla pek aram yok cunku bizim oralarda yetismez hic enginar, onun icin aram pek yok.Ellerine saglik diyorum ve enginarla arami duzeltmeye calisacagim ins.Allah'a emanet ol.

Adsız dedi ki...

gÜzelim çok nefis olmuş.Bende Hayatımda ilk kez enginar dolması yaptım çok güael oldu.iki adet doldurdum Vallahi ne diyeyim 7 kişiyiz dördümüz severek yedikÇok farklı bir lezzeti var.
ellerine sağlık en kısa zamanda deneyeceğim.Güzelim iyisin değilmi.Görüşmek üzere.............

Adsız dedi ki...

Serinmavi,
Sunumuna bayıldım. Canım o arpaşehriyeden de nasıl istedi. Enginarı hiç etli denemedim çok lezzetli olmuştur eminim .Geçenlerde bir arkadaşım da baklayı kıymalı pişirdiğini ve çok sevdiğini söylemişti. Nedense bazı sebzeleri sadece zeytinyağlı pişiriyorum..Deneyeceğim ben bu enginarı ...
eline sağlık

Adsız dedi ki...

günaydınlar enginar varsa halâ gelelimmi yemeğe
bayılırım enginara

ortanca34 dedi ki...

yorumunuzu görmeden hesap açarak hallettim zaten..sevgiler..iyi geceler..

Adsız dedi ki...

Merhabalar,ziyaretin ve geçmiş olsun dileklerin için çok teşekkür ederim,iyiyim biraz daha Allaha'a şükür...Ölümle kısa bir dans yaptık.
Sevgiler

Adsız dedi ki...

Etli enginar hiç yapmadım.Denemeye değer benden başkasıda yemezya ellerine sağlık.Anneler günün kutlu olsun.HAYALCEM

Adsız dedi ki...

Annelik duygusunu yüreğinde hissedebilenlerin ve tüm Annelerin ANNELER GÜNÜNÜ kutluyorum Sevgi ve saygılarımla

Adsız dedi ki...

VAL LAHİ COK GUZEL ŞEHRİYE PILAVI YEDİM TEŞEKKURLAR BEN SERSERİ SUAT BURSA