Aralık 21, 2006

FINDIKLI ÇATLAK KURABİYE

Benim tarifi gördüğüm blog Sevgili Zinnur'a ait

Orjinal tarif
http://www.epicurious.com/recipes/recipe_views/views/236663 bu linkte.

Çeviri
Forumdan sevgili Canan'a ait.

Ben tarifi yarım ölçü yaptım.Oldukça bol(85 adet) kurabiyemiz oldu.Tadı ve yemesi çok farklı ve güzel.Kurabiyeleri tarifte de olduğu gibi iki seferde pişirmek gerekiyor. Yarısını yuvarlayıp fırına verene kadar diğer yarısı dolapta kalıp ısınmaması gerekiyor.Isındıkça ele yapışıyor ,ben arada çok çok az yağladım elimi ve bazende yıkadım yapışmasın diye...Hamurun ilk kıvamı oldukça yumuşak oluyor,dolapta 2-3 saat kalınca sertleşiyor,pişerken yine yumuşacık oluyor ve pişince dışı biraz sert içi yumuşak kurabiyeler oluyor.ısırınca ağızda dağılıyor.80 gr. ülker gusto bitter kulandım,4-5 tanede bayramdan kalan sütlü draje çikolata ekledim,esmer şeker yerine normal toz şeker kullandım.Pastacı şeker yerine pudra şeker kullandım.12 dk. pişirdim.3. minik tepsi biraz daha kalmıştı fırında daha sert oldu.12 dk. ideal süre.

Malzemeler:
Ölçü olarak büyük çay kupalarından kullandım ben ,1 çay kupası=240 ml.
2/3 çay fincanı fındık 2 yemek kaşığı toz şeker 185gr. çekilmiş bitter çikolata 2 3/4 Çay fincanı un 2 yemek kaşığı kakao 2 çay kaşığı kabartma tozu 3/4 çay kaşığı tuz 1/2 çay fincanı tuzsuz margarin (yumuşatılmış) 1 1/2 çay fincanı diyet esmer şeker 2 iri yumurta 1/4 çay fincanı süt 1 çay kaşığı vanilya 3/4 kahve fincanı pastacı şekeri (tam çevirisi bu ama sanırım pudra şeker de olur) Parşömen yada yağlı kağıt - Fırının ısısını 350 F (175 C)'a getirin. Fındıkları kabukları ayrılıp sararıncaya kadar (yaklaşık 10 dk.) fırnda kavurun. Çıkarıp kabuklarını ayıklayın ve soğumaya bırakın. Fırını kapatın. Soğuyan fındıkları toz şekerle birlikte mikserden geçirin. - Çikolatayı benmari usulü eritin. - Un, kakao, kabartma tozu ve tuzu bir kapta karıştırın. - Margarin ve esmer şekeri krema haline gelinceye kadar, yaklaşık 3 dk. mikserle, orta-yüksek devirde karıştırın. yumurtaları teker teker, iyice çırparak ekleyin. Eritilmiş çikolatayı ardından süt ve vanilyayı ekleyin ve çırpmaya devam edin. Mikserin devrini düşürüp unlu karışımı ekleyin iyice karıştıktan sonra son olarak fındıkları ekleyin. Kabın ağzını strech filmle kapatıp 2-3 saat dinlenmeye bırakın. - Fırını 175 C'ye ısıtın. Tepsileri 1. ve 3. sıraya yerleştirin. 2 geniş yaprak halinde parşömen/yağlı kağıt hazırlayın. - Bir kaba pastacı şekerini eleyin. Hamurun yarısını kapta ağzı kapalı olarak bırakıp, aldığınız yarısını yaklaşık 2,5 cm büyüklüğünde toplar hazırlayın, elediğiniz şeker içinde 3er 4er yuvarlayıp 5er cm arayla kağıtlara dizin. - Pişirme işleminin yarısında yağlı kağıtları çevirin. Kurabiyeler şişip, çatlayıp, kenarları kuruyuncana kadar (içleri yumuşak kalıyor), yaklaşık 12-18 dk. pişirin. Pişen kurabiyeleri kağıtla birlikte soğumaya bırakın. - Kurabiyelerin ilk yarısı pişerken diğer yarısını da aynı şekilde hazırlayın. İlk yarısı piştikten sonra bunları da aynı şekilde pişirin. - Aşçının Notu: Aralarına parşömen/yağlı kağıt serili kurabiyeler, hava almayan bir kapta ve oda sıcaklığında 5 gün tazeliğini korur. - Yaklaşık 7 düzine kurabiye elde ediliyor.

3 yorum:

yagizlahayat dedi ki...

Merhaba

Bu tarifi sizden yıllar önce almıştım. Öyle çok seviyoruz ki, neden yorum yazmamışım şaşırdım. Oğlumun en sevdiği kurabiye. Şimdi bende tarifi bloğumda yayınlamak istiyorum. Mahsuru varmı

yagizlahayat dedi ki...

Sanırım adım çıkmadı. Ben Fatoş :-)

serinmavi dedi ki...

elbette yayınlayabilirsiniz...afiyet olsun :)