Aralık 12, 2006

Süleymaniye Çorbası

Bu defa bir çorba tarifiyle beraberiz.Bu çorbayı ben İstanbul Süleymaniye'de ki Darüzziyafe Türk mutfağı'nda yedim ve çok beğenmiştim.Mimar Sinan tarafından yapılan Süleymaniye camii'nin külliyesinden olan ve Osmanlı zamanında ziyafet salonu olarak kullanılan mekan günümüzde yine Osmanlı yemekleri ile hizmet vermekte.

Tarif Defteri'nde Yelda arkadaşımın eklediği çorbayı okuyunca bunun o tarif olduğunu hemen farkettim ve hemen uygulamaktan alamadım kendimi.
Pazar günü yapılan ve yenilen çorba aile üyelerinden tam not aldı.Yemek konusunda mızmızlık yapan küçük oğlum bile beğendi )
Hatta büyük oğlum''Anne bu çok vitaminli bir çorba gibi duruyor'' diyerek olayı çözdü)
MALZEMELER: 2 su bardağı kırmızı mercimek 2 tutam ıspanak veya pazı 50 gr. tereyağı 3 diş sarmısak 1 adet havuç 1 adet domates 1 adet kabak tuz karabiber 3 bardak kemik suyu 4 bardak su 2 yemek kaşığı un 150 gr. kıyma YAPILIŞI: kırmızı mercimeği haşlayıp süzün..ayrı bir yerde havuç,patates,kabak,domates,soğan ve sarmısakları rendeleyip ıspanakları da küçük doğrayıp hepsini tereyağında kavurun.. daha sonra üzerine 3 bardak su ekleyip pişirin..bu arada başka bir tencereye yağ ve un koyup iyice kavurun..bir bardak su daha ekleyip mercimeği ,sonra kemik suyunu ekleyip bir süre daha kaynatın..içerisine kavurduğunuz sebzeleri de ekleyin..çorba pişerken kıyma karabiber ve tuzla minik köfteler yapın ve biraz tereyağında köfteleri çevirin..kızarmış köfteleri kaynayan çorbaya ekleyip 10 dk. kadar daha pişirin.

Ben yeşil sebze olarak ıspanak kullandım.Un eklemeyi unutmuştum,daha sonra küçük tavada az yağla unu çevirip ekledim ,tad da değişiklik olmadı)

Aralık 06, 2006

Su Böreği




İlk su böreği denemem.Tarif,
Tarif Defteri forumundan Sevgili Münire'ye ait.Hamurunu Makarna makinası ile açtığım için kolay oldu.Ama tek kişinin yapması çok da kolay değil.Bana kızım yardım etti sağolsun.Hatta çok da eğlendik hamurları makinada açarken.Afiyet olsun şimdiden denemek isteyenlere.

Aralık 03, 2006

Kakaolu Puding

Bir arkadaşımdan aldığım ve bir çok defalar denediğim tarifim: 5 kaşık un 5 kaşık kakao 1 kg süt 1 bardak şeker 1 paket vanilya 2 yumurta 100 gr. margarin Yapılışı: Margarin hariç diğer malzemeleri karıştırıp orta hararetli ateşte pişiriyoruz. kaynayıp katılaşınca ateşten alıp margarin katıp mikserle çırpıyoruz. Kuplara bölerek servis yapıyoruz. İsterseniz borcama yarısını döküp arasına bebe bisküvi dizip kalan yarısını üzerine dökerek ve soğuyunca en üste kremşanti ekleyerek de servis yapabiliriz. Bu şekilde de çok lezzetli oluyor.Afiyet olsun...

Kasım 28, 2006

Ayva Tatlısı

6 adet ayva
6 bardak şeker
10 adet karanfil
1 bardak su
Yapılışı:
Ayvaların kabuklarını soyalım,ikiye bölelim çekirdeklerini yataklarıyla beraber çıkaralım.Yayvan bir teflon tenceyere ayvaları dizelim. Aralarına 7-8 parça soyduğumuz kabuğundan ve çekirdeklerinden yataklarıyla beraber ekleyelim şekeri ilave edelim.Bir bardak suyu gezdirelim üzerine.Karanfilleri aralarına ekleyelim.Tarçın tadı seviyorsanız bir çubuk tarçın da ilave edebiliriz.En küçük ocağmıza alalım.Kaynamaya başlayınca altını kısalım ve bu kısık ateşte 3 saate yakın pişirelim hiç karıştırmadan.Suyu bitecek gibi olursa az sıcak su ekleyebilirsniz.Ben eklemedim hiç ayvalar suyunu bıraktığı için.Ayvanın cinsine göre farkedebilir.Çekirdek ve kabuklarını ekleme sebebimiz hem gıda boyası kullanmadan resimdeki gibi kırmızı ve lezizi görüntülü ayvalar elde etmemiz hem de kalan suyunun çok özlü ve jölelenmiş olmasını sağlıyor.Afiyet olsun...

Kasım 17, 2006

Bostan Patlıcan Kasesinde Kebab





Bostan Patlıcan Kasesinde Kebab





Sevgili
Gönül'ün tarifiyle denediğim ''Bostan patlıcan kasesinde kebab''
Bir kaç ufak değişiklik yaptım..Ben patlıcanları benekli soydum.İçlerini dolma yaparken yaptığımız gibi boşalttım ve öyle kızarttım.Kestiğim kapaklarını da kızarttım.

İç malzemesine de mantar eklemedim ve üzerine beşamel sos ve kaşar ekledim. Kızarmış patlıcan sevenler için güzel bir lezzet oldu. Mesela eşim asla kızarmamış patlıcanla yapılmış bir yemeği yemek istemez. Teşekkürler Gönül

Kasım 15, 2006

MUSKA MANTI

Sevgili Gönül'ün blogundaki bu pratik tarif herkesin çok seveceği bir lezzette.Üstelik yapması da çok kolay.

Malzemeler:
3 yufka
300 gr kıyma
1 kurusoğan
tuz
karabiber
sarımsaklı yoğurt
salçalı biberli sos
Yapılışı:
yufkayı tek kat yayalım.İki parmak eninde şeritler keselim ve şeritleride 2 ye veya 3e keselim.Hazırladığımız kıymalı içten (mantı içi gibi hazırlanacak)bir parça koyarak üçgen(muska şeklinde) saralım.Hazırladığımız minik muskaları kızgın yağda kızartalım ve sarımsaklı sos ve salçalı biberli sos ile servis yapalım.Bu mantıyı yenileceği zaman kızartıp soğutmadan servis etmek gerekiyor. Biraz kalınca çıtırlığını kaybediyor aklınızda bulunsun.Afiyet olsun....

Kasım 09, 2006

VİŞNELİ HARELİ PUDİNG






Birkaç zaman önce Mutfakgüncesi arkadaşımızın blogunda gördüğüm ve deneme listemizde olan vişneli hareli pudingi 13 yaşındaki kızımın ısrarıyla bugün denedik.Sadece iki muhallebiyi birleştirme aşamasında yardım ettim kızıma,diğer işlemleri kendi yaptı..Tabii O yaparken yanıbaşında püf noktaları hakkında bilgi paylaşımında bulunuyordum :)
Malzemeler:Beyaz puding için:
750ml. süt5 kaşık toz şeker1çay bardağı sıvıyağ4 kaşık un1 paket vanilya
Vişneli puding için:Yarım litre vişnesuyu3 kaşık nişasta4 kaşık şeker
Yapılışı:Yağ ile unu hafif kavuruyoruz.Sütünü ekleyip çırpma teliyle hızlıca karıştırıp şekerini ekliyoruz.Ocağı kağatıp vanilya ekliyoruz.
Vişneli puding için:Yarım litre vişne suyuna, 1çaybardağı ile ezilmiş 3 kaşık nişasta ve 4 kaşık tozşeker ekleyip, sürekli karıştırarak pişirin.Yuvarlak çukurca bir servis tabağına streç film serelim ve 1 kepçe beyaz pudingden bir kepçe vişneli pudingden yavaşça dökelim.Malzeme bitene kadar bunu tekrarlayalım ve buzdolabında soğutalım.Daha soğuk isterseniz buzlukta da bekletebilirsiniz.
Vişneli Hareli Puding servise hazır...


Sunumu çok şık tadı da öyle...Afiyet olsun...''