Haziran 27, 2007

Fatma'nın Daveti

Geçen cumartesi davetli olduğum Fatma'nın sofrası.Sevgili arkadaşım Fatma çok lezzetli yiyecekler hazırlamıştı.Bu vesile ile bir de buradan, tebessüm dolu yüzü ile bizleri ağırlayan Fatma'ya ve bizleri memnun etmek için uğraşan annesine teşekkür ediyorum.Sofradaki yiyecekler birbirinden lezzetli idi.Biber dolmalarının minik minik olması ve lezzeti çok güzeldi.Tabbule bundan sonraki en favori salatam oldu,çok sağlıklı ve lezzet dolu bir salata.Pazar günü yaptığımız yazlık ziyaretinde hemen denedim ve tadan herkes tarafından çok beğenildi.Kıymalı poaça ve mantarlı börekte tam kıvamında ve lezzet doluydu.Hurmalı kurabiye ve fındıklı kurabiye de tadanlar tarafından tam not aldı.Hurmalı kurabiye benimde daha önce Fatma'dan tarifini alarak denediğim ve çok beğenilen bir kurabiye.Şeftali soslu parfe ise sıcaktan bunalan bizleri serinletmek için idealdi.En kısa zamanda bu sıcak ve samimi buluşmayı tekrar etmek dileğiyle ayrıldık.


Zeytinyağlı biber dolması


Tabbule(Lübnan salatası)
2 demet maydonoz
1 demet dereotu
1 demet yeşil soğan
1 salatalık
2 domates
1 çay bardağı ıslatılmış köftelik bulgur
limon,tuz
Bütün malzemeyi minik minik doğrayıp karıştırıyoruz.maydonoz ,dereotu ve soğanın çok ufak doğranması gerekiyor.Limon ,tuz ,biber,kimyon ve zeytinyağı ile bulguru da ekleyip karıştırıyoruz.



Mantarlı börek


Kıymalı poaça


Hurmalı ve fındıklı kurabiye



Şeftali soslu parfe
Bu güzel parfe Oktay Usta'nın blogundan şuradan bakabilirsiniz.Ananas yerine şeftali ve ek olarak damla çikolata kullanmış arkadaşım.


Haziran 23, 2007

Bir Yaz Akşamı

Libya'dan gelen değerli misafirimiz için hazırladığım sofra.İstanbul'da yaz mevsiminin kendini oldukça hissettirdiği şu günlerde bir nebze olsun serinlemek için balkonu tercih ettik.

Sebzeli Tavuk Çorbası


Fırında Sebzeli Köfte


Kuzu etli&NohutluFirik Pilavı
Sevgili Şebnem pilavın tarifini istemiş,kısaca anlatayım.
2 bardak firik bulguru
1 bardak pilavlık bulgur
1 bardak haşlanmış nohut
Et suyunu tenceyere alalım,bulgur,firik ve nohut ve tuz ekleyelim.Etsuyu bulgurun 2 parmak üstüne çıkacak kadar olmalıdır.Kaynayınca çok kısık ateşte suyunu çekene ve bulgurlar açılana kadar pişirelim.Bulgurun cinsine bağlı olarak eğer suyunu çeker ve hala diri kalırsa biraz daha kaynar su ekleyelim.Piştikten sonra yarım bardak zeytinyağını tavada ısıtıp pilavın üzerine gezdirelim.Karabiber ve et ile servis yapalım.Firik ve bulgur oranında değişiklik yapılabilir.Firikteki isli kokuyu daha az almak isterseniz eşit kullanabilirsiniz.

Semizotlu Domates Salatası


Ispanaklı Börek


Yoğurtlu Közlenmiş Patlıcan

Patates Salatası



Zeytinyağlı Fasulye

Haziran 21, 2007

Meyveli Kup



Sıcak yaz günlerine yakışaçak serin meyveli bir kup.Aslında kalan malzemeleri değerlendirmek için yaptım bu kupları.Çilekli pervane için çırptığım kremadan bir miktar artmıştı,dondurucuda da limonlu barlardan tepside kalan kırıntılar vardı.Biraz da şeftali ve çilek doğradım,tabana krema ,üzerine biraz limonlu bar kırıntılarından ekledim daha sonra şeftali ve çilek parçaları ekleyerek malzemeler bitene kadar tekrarladım bu işlemi.Krema şekersiz olduğu için araya ve üst kısmına çilek reçeli ekledim biraz.Buzdolabında soğutarak servis yaptım.Değişik meyvalar ile de yapılabilir ve bir top dondurma ile servis yapılabilir.

Gelelim sobeye,Sevgili Arkadaşım Kirpiktekigözyaşı sobelemiş beni,hemen yazayım.
Konu takıntılar:) Mutfak lavabosunda el yıkanmasını asla kabul edemem eşime ve çocuklara yıkatmıyorum ama eşim bu yasağı deliyor çoğunlukla.Hindistancevizi kokulu parfum ve sabun asla sevmiyorum.Pasta ve tatlılarda mecbur kalmadıkça kullanmıyorum.Arabaya bindiğimde çalıştırmadan mutlaka kapıları kilitliyorum ki bu da büyükşehirin verdiği bir takıntı sanırım.Alışverişten geldiğimde hemen çantamı boşaltıp bozukpara ve faturalardan temizliyorum.Mutfakta çalışırken ellerimi sıksık yıkayıp mutlaka kurulama beziyle kuruluyorum,kurulama bezi yanımda olmadan çalışamıyorum.Şimdilik aklıma gelenler bu kadar.

Haziran 14, 2007

Limonlu&Fındıklı Bar

Bu güzel tarif sevgili Rabia'dan.İsmek bitirme çayı için hazırlamıştım.Çayın yanına mis gibi tereyağ kokan ve limon tadıyla çok yakıştı.Limonlu bar tarifi burada.

Bunlar da yine Bebeklimutfak'tan fındıklı bar.Ben limonlu barları iki ölçü fındıklı barları ise bir ölçü yaptım.Limonlu barı beğenince fındıklısının nasıl olacağını merak ettim ve denedim.Şeker oranını biraz azalttım.Her ikiside çok güzeldi ,tarifler için teşekkürler Rabia.




Haziran 10, 2007

Zahter Turşusu (Dağ kekiği)


Geçtiğimiz perşembe günü bir vesile ile gezdiğim bir semt pazarındaki salata malzemesi satan tezgahta gözüme ilişiverdi kekik demetleri.İlk bakışta emin olamadım tam sormak için elime almıştım ki o mis kokusu ile ''Ben senin bildiğin kekiğim,al beni''deyiverdi sanki bana.Bizim evde küçüklükten beri dağ kekiğinin kurutulmuşunu kullanırdı annem kekik kullanılması gereken her yerde.Ben de bu alışkanlığı bozmadım elbette.

4-5 yıl kadar evveldi sanırım Kilis'te yaşayan Gürcü teyze sayesinde Zahter turşusu ile tanıştım.Her sene bu zamanlarda yapar ve bize de tatmamız için imkan sağlardı sağolsun.Pazardan bu turşudan yapmak için 3 demet taze kekik aldım ve hemen Gürcü teyzemi arayıp tarifi yazıverdim.Engin bilgi ve deneyimlerini benimle paylaştığı için buradan da kendisine teşekkür ve hürmetlerimi sunuyorum.
Zahter turşusu kahvaltıda çayın yanına çok yakışan bir lezzet.Zeytinyağını bol kullanmak hem lezzet hemde uzun süre dayanması açısından gerekli.Kış kahvaltılarınızda lezzet dolu bir çeşit olacaktır.Ola ki sizde pazarda veya manavda rastlarsanız bir demet de olsa denemenizi öneririm.
Zahter güneydoğuda iki yiyeceğe verilen bir isim.Bu fotoğrafta gördüğünüz benim hazırladığım zahter turşusunda kullanılan taze dağ kekiği,diğeride bir çok bahatlar öğütülerek hazırlanan kahvaltılık zahter tozu.Önce zeytinyağına batırılan ekmek daha sonra zahter tozuna batırılarak çayın yanında yenilir.Kahvaltılık zahter çocukluğumda kahvaltı soframızda eksik olmazdı.Belki çocuk halimle o zamanlar hem kıymetini bilmez hemde çok aramazdım ama şimdi hem ben hem çocuklarım çok seviyoruz .Ve çok şifalı olduğuna da inanıyorum.

Zahter turşusu
Malzemeler:

3 demet taze zahter
2 bardak zeytinyağı
1 kaşık biber salçası
10 diş dövülmüş sarımsak
3 limon suyu
2 kaşık tuz

Zahterleri dallarından kopararak suda bekletip toprak ve tozlardan arınmasını sağlayıp yıkayıp süzgeçte sularını süzüyoruz.Ben 1 saat kadar kurumasını bekledim süzgeçte.Zeytinyağına diğer malzemeleri ekleyerek sos hazırlayıp zahter ile karıştırarak kavanoza dolduruyoruz.Ertesi günü zahter sararıp solarak yemeye hazır hale geliyor.Uzun süre buzdolabında bu şekilde muhafaza edebiliriz.Acı tuz ve ekşi oranını isteğinize göre çoğaltabilirsiniz.Afiyet olsun....

Haziran 05, 2007

Kahve Lezzetleri

ÇİLEKLİ PERVANE

Kahve,çikolata,arkadaşlar sohbet ve bu nefis lezzetler...Sadece kahve,çikolata ve tatlı ikram edeceğimiz konusunda anlaştığımız davetimizden bir kaç kare...Bu güzel çilekli lezzetin tarifini sevgili Zinnur'un Bizim Pastanesinden aldım ve denedim.Ben taban pandispanyasını 2 gün önceden Burcu'nun yoğun çikolatalı kek tarifini kullanarak hazırladım ve ortadan ikiye kesip dondurucuda muhafaza ederek bir parçasını kullandım.Diğer aşamaları Zinnur'un tarif ettiği gibi uyguladım.1 saat kadar dondurucuda daha sonra buzdolabında 4 saat kadar beklettim.Servisten önce sıcak çikolataya batırılmış çileklerle süsledim.

Çok hafif ve sıcak günlere çok yakışan beğenilen bir pasta oldu.
MİNİK MEYVELİ CHEESECAKE
Sevgili Pastacı Burcu'nun blogunda gördüğüm ve denemeyi düşündüğüm bu kekler kahvenin yanına çok yakıştı.


Kekler pişerken kabardılar soğuyunca biraz çöktüler ama bu cheesecake pişirmede normal bir durum.

Fotoğrafların üzerine tıklayarak biraz daha büyük hallerini görebilirsiniz.