Haziran 10, 2007

Zahter Turşusu (Dağ kekiği)


Geçtiğimiz perşembe günü bir vesile ile gezdiğim bir semt pazarındaki salata malzemesi satan tezgahta gözüme ilişiverdi kekik demetleri.İlk bakışta emin olamadım tam sormak için elime almıştım ki o mis kokusu ile ''Ben senin bildiğin kekiğim,al beni''deyiverdi sanki bana.Bizim evde küçüklükten beri dağ kekiğinin kurutulmuşunu kullanırdı annem kekik kullanılması gereken her yerde.Ben de bu alışkanlığı bozmadım elbette.

4-5 yıl kadar evveldi sanırım Kilis'te yaşayan Gürcü teyze sayesinde Zahter turşusu ile tanıştım.Her sene bu zamanlarda yapar ve bize de tatmamız için imkan sağlardı sağolsun.Pazardan bu turşudan yapmak için 3 demet taze kekik aldım ve hemen Gürcü teyzemi arayıp tarifi yazıverdim.Engin bilgi ve deneyimlerini benimle paylaştığı için buradan da kendisine teşekkür ve hürmetlerimi sunuyorum.
Zahter turşusu kahvaltıda çayın yanına çok yakışan bir lezzet.Zeytinyağını bol kullanmak hem lezzet hemde uzun süre dayanması açısından gerekli.Kış kahvaltılarınızda lezzet dolu bir çeşit olacaktır.Ola ki sizde pazarda veya manavda rastlarsanız bir demet de olsa denemenizi öneririm.
Zahter güneydoğuda iki yiyeceğe verilen bir isim.Bu fotoğrafta gördüğünüz benim hazırladığım zahter turşusunda kullanılan taze dağ kekiği,diğeride bir çok bahatlar öğütülerek hazırlanan kahvaltılık zahter tozu.Önce zeytinyağına batırılan ekmek daha sonra zahter tozuna batırılarak çayın yanında yenilir.Kahvaltılık zahter çocukluğumda kahvaltı soframızda eksik olmazdı.Belki çocuk halimle o zamanlar hem kıymetini bilmez hemde çok aramazdım ama şimdi hem ben hem çocuklarım çok seviyoruz .Ve çok şifalı olduğuna da inanıyorum.

Zahter turşusu
Malzemeler:

3 demet taze zahter
2 bardak zeytinyağı
1 kaşık biber salçası
10 diş dövülmüş sarımsak
3 limon suyu
2 kaşık tuz

Zahterleri dallarından kopararak suda bekletip toprak ve tozlardan arınmasını sağlayıp yıkayıp süzgeçte sularını süzüyoruz.Ben 1 saat kadar kurumasını bekledim süzgeçte.Zeytinyağına diğer malzemeleri ekleyerek sos hazırlayıp zahter ile karıştırarak kavanoza dolduruyoruz.Ertesi günü zahter sararıp solarak yemeye hazır hale geliyor.Uzun süre buzdolabında bu şekilde muhafaza edebiliriz.Acı tuz ve ekşi oranını isteğinize göre çoğaltabilirsiniz.Afiyet olsun....

53 yorum:

Adsız dedi ki...

Oya bende zahterin kuru halini zeytinyağı ile yedim ama turşusunu ne duydum ne yedim çok ilginç geldi bana kekikten turşu yapılması eminim çok lezzetlidir ellerine sağlık

Adsız dedi ki...

Çok değişik bir lezzet. Biz de kekiiği özellikle taze kekiği çok kullanırız ama turşusunu ilk kez gördüm ama neden adı zahter ki?
Eğer bulursam bende deniycem. Eminim annem balıyır
Ellerine sağlık canım sevgiler
www.bayanlulu.blogcu.com

yemek dedi ki...

Sevgili Oya, ben bayıldım bu görüntüye. Tadını tahmin bile edemiyorum hiç görmedim taze kekik, ama anlatımından belliki çok lezzetli.
Diğer zahteriyse çok iyi tanırım ve severim. Bu yıl getirmedim ama seneye inşallah alacağım.
Selamlar...

Adsız dedi ki...

canım ellerıne saglık...benım uzun zamandır aradıgım kımseye soramadıgım bırseydı....demekkı sana sorsam olucakmıs:))ama en onemlı sorun ben taze kekık bulamıyorum malesef...buldugum an kı zannetmıyorum:(( deneyecegım...offff cok uzuldum bulamayacagıma cunkı yıllarsır ararım bulamam taze kekıgı.....sevı ve dualarımla..

Adsız dedi ki...

SİGORTACIIII
MERHABA SERİNMAVİ...ZAHER TURŞUSUNU ÇOK SEVERİZ ...BİZİM MELKETİMİZE HAS OLAN ZAHTER TURŞUSUNU TANITTIĞIZ İÇİN SİZE GÖNÜLDEN..TEŞEKKÜRÜ BİR BORÇ BİLİRİZ..GÖRÜNTÜ MÜKEMMEL...ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYO ELLERİNİZE SAĞLIK...GÖRÜŞMEK ÜZERE ..ALLAHA EMANET OLUNNN...

Adsız dedi ki...

zahteri ben de yemiştim bir kaç kez zeytinyağı ile ama turşusunu ilk kez görüyorum.çok ilginç.selamlar canım..

Adsız dedi ki...

Zahterin her iki halide (hatta üç), bizim evde bulunur. Kahvaltıda mutlaka zeytinyağa ve zahtere banarız ekmekleri. Kuru zahteride kekik kullanıcak hemen yerde kullanırız. Birde geçen hafta kayınvalidem senin deyiminle turşu bana göre ıslak zahter getirdi, bir kavanoz. Her yaptığım salataya mutlaka bir tutam katıyorum, inanılmaz lezzetli oluyor.

Unknown dedi ki...

Dağ kekiğine zahter dedildiğini ilk defa duydum. Hatta ve hatta zahter kelimesini ilk defa duydum diyebilirim. Bulursam mutlaka deneyeceğim tadınında çok lezzetli olduğuna eminim. Sevgiler..

Adsız dedi ki...

Merhaba, zahter turşusunu ilk defa duyuyorum. Kekikle turşu yapıldığını bilmiyordum. Okuyunca ağzım sulandı. Kahvaltı da çok iyi gideceğinden eminim. Ellerine sağlık. Tarif için de teşekkürler. Bizim burda ben pek kekik görmüyorum pazarda. Sadece kurusu oluyor aktarlarda.

Papatya dedi ki...

Zahterin tursusunu ilk defa goruyorum, cok degisik. Yalnizca susamla karisik baharat halde gordum ve kullandim.
Elinize saglik!

Burçin'in Denemeleri dedi ki...

Ben de, ben de ilk defa duyanlardanım. Sayende öğrenmiş oldum Oya'cığım. ellerine sağlık.
Sevgiler,

Naşide Dönmez dedi ki...

valla bana çok lezzetli göründü ama burda bulmam imkansızdır herhalde.peki evdeki bildiğimiz kekikle bi denesek olmaz mı ki

Adsız dedi ki...

merhabalar..epeydir gelemedim..çok güzel şeyler eklenmiş görmeyeli..ellerinize sağlık..iyi akşamlar..
selmahlc

Adsız dedi ki...

Zahterle bende evlendikten sonra tanıştım.Eşimin Hataylı olması nedeniyle. Gerçekten değişik bir tat.Bende alıştım kahvaltılık toz zahter olmazsa olmazlar arasında yer aldı.Kuru zahter çiğ köftede de çok hoş ve değişik tad veriyor.Denemeyenlere tavsiye ederim..

Minik Kus dedi ki...

Oya, ilk basta kekikten tursu mu olur ya dusundum icimden ama bu bizim bildigimiz tursu gibi degilmis :) Zeytinyagi ve kekik bir araya gelince zaten cok guzel bir tat ortaya cikiyor. Zahter ismini ise hic duymamistim. Bugun yeni bir sey daha ogrendim :))) Ellerine saglik ve tesekkurler...

Adsız dedi ki...

Zahteri ilk defe duydum.İçindekilerde ilginç geldi.Farklı bir lezzet olsa gerek.
Ellerine sağlık.
www.lezzetavcisi.net

umran dedi ki...

Ilk defa duydum ,ama merakta etmedim degil hani.
sevgiler

Adsız dedi ki...

http://cisil.blogcu.com/

slm canım hayırlı güzel günler diliyorum

Adsız dedi ki...

merhabalar zaman zaman bu bloğa uğrarım çok kaliteli ve seçkin olduğunu düşünüyorum ziyaretin beni onurlandırdı teşekkürler

Adsız dedi ki...

selamlar ziyaretine cok sevindim iyiki geldin
sana oy atmaya calistim ama ""log"" diyor kayitli olmadigim icin kabul etmedi

mutlu günler diliyorum
http://lunatic.skynetblogs.be

Adsız dedi ki...

Merhabalar. Ziyaret için ve lezzetli paylaşımlarınız için teşekkürler. :))

Adsız dedi ki...

sanong

canim arkadasim nasilsin?bu tursuyuanlamadim ama inaniyorumki degisik bir tad olmustur ellerine saglik tatmak belki mümkün olmaz ama en aazindan neler yapiliyor otlardan ögrenmis oldum ellerine saglik sevgiler

Adsız dedi ki...

nda.comsayfadaki yemeklere bittim..hepsi süper görünüyor bide yanımızda olsalar:))

Adsız dedi ki...

çok değişik kekikli her şeyi çok severim tazesini bir sefer ayvalık sarımsaklıda görmüştüm ve almıştım arabada misler gibi kokmuştu turşusunu hiç yemedim ama çok lezzetli olduğu belli sevgiler

gul dedi ki...

gunaydınlar.yeni sayfama beklerim.

AKDENİZ AKŞAMLARI dedi ki...

kEKİĞİ ÇOK KULLANIRIM AMA TURŞUSUNU DUYMAMIŞTIM .PZARDA DOLAŞIRKEN AKLIMDA OLACAK .SEVGILERIMLE KAL

pelin dedi ki...

dün pazarda taze kekik gördüm ve tarifini hatırlayıp hemen aldım , bu akşam yapacağım.teşekkürler .sevgiyle kal.

Adsız dedi ki...

Bayıldım blogdaki herşeye,
Babam gürcü benim de
Bilirim gürcü yemeklerini
Harika tadlardır onlar
resimler harika
çok profesyonel olmuş
ellerine sağlık
yüreğine sağlık
sevgiler

Adsız dedi ki...

merhaba canım bunu ilk defa duydum eminim çok lezzetli birşeydir eline sağlık güzel bir gün dilerim

*Ra dedi ki...

Oyacığım merhabalar. merak ettim, nasılsın canım.
Zahterin ben de geçenlerde komşumda salatasını yedim. Harikaydı. Elime geçmedi ki. Pazara gidemiyorum da.
Aklımda kaldı şimdi.
Ellerine sağlık canım.
Sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

selam hayatım naber....
bende bayılırım zahter salatasına...annem iskenderuna gittiğinde hep getirir.hele o kahvaltıda ne güzel yenir...ellerine sağlık canım.harikasın....sevgiler...

serinmavi dedi ki...

Seda,biz de kuru kekiği zeytinyağ ve limon ile kullanırız bazen kahvaltılarda.Çok da yakışıyor.Ama bu taze kekik başka bir lezzet,deneme imkanın olursa tavsiye ederim canım...

Lulu,adı neden zahter bilemiyorum canım,sanırım arap kültüründen gelme bir kelime ve baharat bu da.Teşeşkür ediyorum canım,selamlar....

Lavantin,bunu tatmamış olmana şaşırdım doğrusu,Kilis ve Hatay 'da bilinen lezzetler Antep'te de biliniyor diye düşünüyorum.Fırsatın olursa dene canım...Selamlar....

serinmavi dedi ki...

İstanbulhavası teşekkürler canım yorum ve ziyaretin için.Ben de İstanbul'da bulacağımı hiç düşünmezken birden karşıma çıkıverdi işte :) İnş. sende bulursun...Selamlar...

Sigortacı,çok teşekkür ediyorum iyidüşünce ve ziyaretin için.Selamlar....

Süheyla,kuru kekikten çok farklı oluyor bunun tadı,çayla ve taze ekmekle süper bir lezzet...selamlar

serinmavi dedi ki...

Müge bu lezzetleri biliyor ve kullanıyor olmana sevindim:) Teşekkürler ziyaretin için...Selamlar....

Selservis,Güneydoğu'da çok kullanılan bir baharat ve kelime bu :) oralara gitme imkanın olursa karşılaşırsın.Selamlar....

Fatogelin,yurdumuzun lezetleri bitmiyor :) bilmediğimiz bir çok lezzetle karşılaşabiliyorum bende.Teşekkürler canım ziyaret ve yorumun için....selamlar....

serinmavi dedi ki...

Papatya, zahter turşusu da çok değişik ve güzel bir lezzet,fırsatın olursa denersin.yorum ve ziyaretin için teşekkürler canım....

Burçin teşekkürler canım ziyaretin için.Selamlar...

Atasofrası,kuru kekikle aynı lezzeti yakalamak mümkün değil zannediyorum.yine kahvaltı için zeytinyağına kuru kekik ve limon suyu ekleyerek ekmek banarak yenilebilecek güzel bir lezzet yakalayabilirsin.teşekkürler ziyaretin için...selamlar....

serinmavi dedi ki...

Selma teşekkürler canım,ziyaret ve yorumun için....Selamlar...

İclal,toz zahtere benim eşimde sonradan alıştı ve çok seviyor.Çiğköftede kullanma fikri çok ilginç ve güzel geldi bana,mutlaka deneyeceğim.Teşekkürler canım ziyaretin için...selamlar..

Minikkuş,keşke tattırma imkanım olsaydı eminim çok beğenirdin.öğreneceklerimiz hiç bitmiyor şu hayatta...Selamlar...

serinmavi dedi ki...

Nihal teşekkürler canım ziyaret ve yorumun için...Selamlar....

Umran inş. tatma imkanın olur bir gün...Teşekkkürler ziyaretin için...Selamlar...

Cisil sana da iyi günler dilerim...teşekkürler ziyaretin için...Selamlar....

serinmavi dedi ki...

Betül,güzel düşüncelerin için çok teşekkür ediyorum,Selamlar canım....

Lalique,oy vermek için üye olmak gerekiyor,zor olmayan bir işlem.Teşekkürler çabaların ve ziyaretin için...Selamlar....

Cimcime's ben de teşekkür ediyorum canım:)

serinmavi dedi ki...

Sanong aslında çok kolay yapması,hiç bir zorluğu yok ama ilk olunca belki zor geldi sana.Teşekkürler ziyaretin için...Selamlar...

İpekyolu,teşekkürler canım ziyaretin için..Selamlar...

Gül çok teşekkürler canım ziyaretin için.Kekik her haliyle güzel bence de...Selamlar...

serinmavi dedi ki...

Gül teşekkürler canım ziyaretin için...

Ozay teşekkürler canım ziyaretin için,dilerim bulursun taze kekik şimdi tam zaman...Selamlar..


Pelin taze kekik bulmana ve deneyecek olmana sevindim canım,inş. beğenirsin...Selamlar....

serinmavi dedi ki...

Mavianne,ziyaret ve düşüncelerin için teşekkürler canım...Selamlar..

Busu gerçekten çok özel ve leziz bir tad bu,umarım tatma imkanın olur bir gün...Selamlar...

Rabia'cım senin bu tadı bildiğini düşünüyordum zaten,şimdi tam zamanı İstanbul'da bile bulabiliyorsam sizin orada nasıldır kimbilir.teşekkürler canım ziyaretin için...Selamlar....

serinmavi dedi ki...

Ebru bu lezzeti biliyor olmana çok sevindim.ancak tadan bilir ne kadar şifalı ve güzel olduğunu.Teşekkürler canım ziyaretin için...Selamlar...

sevdamavisi dedi ki...

Oyacığım,
ben de zaman zaman içerim zahter çayını. mideyi yatıştırdığını söylerler. kekik kokusuna bayılırım. ve her yerde de farklı bir kekik çıkıyor karşımıza. mis gibi koktu yine...
sevgiler canım.

canım unutmadan yazayım etkinliğimize katılacaksan eğer e mailini bekliyorum. haziran sonu bitiyor. sevgiler

Adsız dedi ki...

IN YOKSA SANA ULASAMIYORDUM :blogspotta ki arkadslari kaydedmistim hepside silindi.

Adsız dedi ki...

ayy nasıl güzel koktu burnuma hımmm olsada yesek..

Adsız dedi ki...

Merhaba canım, ellerine sağlık, zahter turşun çok güzel olmuş,tabii bu diğer turşular gibi değil, bende yapardım önceleri salata yapmak için, artık dondurucuya atıyorum çok güzel oluyor, bende birkaçgün önce zahter salatası yapıp yayınladım, biz zahteri çok seviyoruz,sizlere afiyetler olsun, sevgiler...

Pasta Saati dedi ki...

Çok değişik olmalı. Zaten kekiğin kokusunu çok severim. İlk fısatta deneyeceğim :))

Adsız dedi ki...

Kekik turşusu, güzel bir tarif teşekkürler.
Pazarda kekik bulamayanlar evde saksıda çok kolay kendileri yetiştirebilirler.

http://www.agaclar.net/forum/index.php

denizakvaryumu

Adsız dedi ki...

Kekik turşusu, güzel bir tarif teşekkürler.
Pazarda kekik bulamayanlar evde saksıda çok kolay kendileri yetiştirebilirler.

http://www.agaclar.net/forum/index.php

denizakvaryumu

Adsız dedi ki...

Kekik turşusu, güzel bir tarif teşekkürler.
Pazarda kekik bulamayanlar evde saksıda çok kolay kendileri yetiştirebilirler.

http://www.agaclar.net/forum/index.php

denizakvaryumu

ÖZGURME dedi ki...

Hemen deneyeceğim,Antakyadan gelen 2 torba taze kekiğim vardı ne yaparım diye düşünüyodum.Ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

Gurcu teyze tanidik geldi hangi koylu

Serdar C. dedi ki...

Güzel tarif teşekkürler.

www.modafesto.com