Mart 18, 2007

KUZUKULAĞI VE BAHAR OTLARI SALATASI

İlk tarifimiz nefis bir ot olan kuzu kulağı salatası.Bu salata için yapmanız gereken çok bir şey yok doğrusu.Sadece kuzu kulaklarını toplamak yıkamak tabağa alıp tuz ve zeytinyağı ile tadlandırmak.Limon koymaya gerek yok çünki zaten otun kendisi ekşi.Çocukluğumuzdan beri çok severiz bu otu .Şimdi tam zamanı ve annemin yazlık komşusu Belma ablamın bahçesinde hem onlara hem bize yetecek kadar mevcut.Şeker hastalarına da iyi geldiğini söylüyor Belma abla.Eşi şeker hastası (Diyabet)olduğundan dolayı bahçede yetiştiriyorlar.

BAHAR OTLARI SALATASI
Biz bu nefis salatayı hep hardal(turpotu )ile yapardık.Bazen bulduğu zaman annem kuş ekmeği de eklerdi,kuşekmeğine Ordu'da Oymaca Pancarı veya Kuluncak deniliyormuş bunu da öğrenmiş olduk .
Bu defa haftasonu Silivri gezimizde bize eşlik eden Ordu'dan gelen değerli misafirimiz kızkardeşimin kayınvalidesi Fatma Teyzemizin engin birikim ve bilgilerinden de faydalandık.Bilmediğimiz otları öğrendik topladık ve tattık.Bu salatayı Hardal,kuşekmeği ve Fatma teyzeden öğrendiğimiz Yavşu otuyla yaptık.Yapımı çok basit.
1 kuru soğan
4-5 diş sarımsak
domates ve biber salçası
limon
zeytinyağı
tuz
Bahar otları(Hardal,kuşekmeği,Yavşu)

Bütün malzemeyi doğrayıp karıştırıyoruz.Salatamız hazır.Belki güneydoğulu olduğumuzdan acı ve ekşi olmadan olmaz diyoruz sanırım .


Hardal(turpotu)


Kuşekmeği




Yavşu





Fatma teyze bizlere iridaceae familyasından Ordu'da Sakırca olarak adlandırılan bir çeşit çiğdem olarak adladırabileceğimiz başka bir ot daha tanıttı ve topladı.
Sakırca doğranıp soğan ve baharatlar ile sotelenerek pişiriliyor.Özellikle kahvaltı da çay ile çok güzel gidiyor.


Bu şifalı ot salataları ile beraber yemeğimiz Fatma teyzemizin kendi elleriyle yaptığı , bahçede saç ve odun ateşinde köy peyniri ile pişirilmiş gözleme idi.Patatesli ve kıymalı çeşitleri de vardı ve yanında da ayran ve çay...Daha ne olsun....


Hiç yorum yok: