Eylül 30, 2007
Püreli Çanak Kebabı
Malzemeler:
2 patlıcan
300 gr. kuşbaşı kuzu eti
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
2 domates
2 yeşil biber
1 kaşık domates salçası
1 bardak sıcak su
tuz
karabiber
Püre için:
3 patates
1 çay bardağı süt
1 kaşık tereyağ
tuz
Üzeri için kaşar rendesi
Yapılışı:
Kurusoğanları 1 domates ve 1 adetbiberi yemeklik doğrayalım.Tencereye etleri alalım 2 kaşık sıvıyağda 5 dk. kadar kavuralım soğan,sarımsak ,domates ve biberi ekleyelim 3-4 dk. kadar beraber pişirelim ve domates salçasını ekleyip 1 yemek bardağı sıcak su ekleyelim.etler iyice yumuşayana kadar 40 dk. kadar kısık ateşte pişirelim.Suyunu çekerse az az sıcak su ekleyelim(Ben düdüklü tencerede 20 dk. kadar pişiriyorum)Tencerenin dibinde az su kalacak şekilde ayarlayarak pişirelim.
Patlıcanları kızartmalık olarak dilimleyip sıvıyağda kızartalım.Güveçlerin diplerine yetecek kadar 3-4 tane dizelim.Üzerine pişirdiğimiz et soteden paylaştıralım.
Bu arada patatesleri soyalım ince dilimleyip az tuzlu suda pişirelim.Suyunu süzerek içine süt ve tereyağını ekleyip iyice ezelim.Güveçlere paylaştırdığımız etlerin üzerine püre yayalım.En üste kaşar rendesi serpelim domates ve biber ile süsleyelim.200C ısınmış fırında 15 dk. fırınlayalım.
Eylül 26, 2007
Fukara Keşkülü
İsim fukara keşkülü ama tadı ve malzemeleri hiç fukara değil.
Daha önce bir çok defa Daruzziyafe'de yediğimiz ve beğendiğimiz bu tarifi dondurucuda ki geçen seneye ait fıstık tozunu görünce anımsadım ve hemen yaptım.Fukara keşkülünün hikayesini de
bu sayede öğrenmiş oldum.İftar sonrası soğuk olarak servis yapılınca hem sütlü olduğundan dolayı hafif hemde lezzet dolu bir tat ile tatlı krizinize güzel bir çözüm olacak.Bu arada yolunuz düşerse bu güzel mekana,nefis lezzetteki mevsimine göre farklı meyvelerden hazırlanan şerbetleri tatmayı unutmayın.
Malzemeler:
1 litre süt
1 su bardağı şeker(daha tatlı seviyorsanız 2 kaşık fazla ekleyebilirsiniz)
4 kaşık un(silme)
2 yumurta sarısı
4/3 su bardağı toz antep fıstığı(1 bardak tam da olabilir)
1 kaşık pirinç unu (tepeleme)
4 bardak süte şeker ekleyelim ve kaynatalım.Kalan süte , yumurta sarıları ve unu ekleyip çırpalım.Kaynayan süte yavaşça karıştırararak ekleyelim..5 dk. kadar kaynatıp fıstıklarını ekleyin.2-3 dk. kaynatıp vanilyasını ekleyelim karıştıralım ve kaselere bölerek soğutarak servis yapalım.
Eylül 23, 2007
Sahlepli Güllaç
Eylül 19, 2007
Ramazan Etkinliği
Ramazan Geldi Hoşgeldi diyen Süheyla'nın davetine icabet ederek hemen tarifimi yayımlıyorum.Ramazanda oldukça rağbet gören tatlılardan ramazanın ilk günü için hazırladığım Krem karamel hem tad olarak hem de şerbetli tatlılara göre daha hafif olduğundan yerinde bir seçim oldu.Buzdolabında soğutulmuş haliyle çok beğenildi.
Malzemeler
1kg süt
5 yumurta
1 bardak şeker
1 vanilya
5 kaşık şeker+2 kaşık su
5 kaşık şeker ve suyu tavada karamel haline getirin.Çok hızlı ateşte yapmayın şeker yanmasın.Isıya dayanıklı kaselerimizi su dolu tepsiye yerleştirip karamel soğumadan paylaştırın.Sütü ılık olacak şekilde ısıtın.Şekeri ve vanilyayı ekleyin karıştırın.Oda sıcaklığındaki yumurtaları teker teker süte ekleyip çok aşırı olmayacak şekilde karıştırın.Homojen bir karışım elde edince karıştırmayı bırakın.Dibinde karamel olan kaselere sütlü karışımı paylaştıralım ve 160C ısınmış fırında 45-50 dk. pişirelim.Fırından çıktığında hafif sulu gibi görünen krem karamel buzdolabında olması gereken formu alıyor.Oda sıcaklığına gelen krem karamellerimizi buzdolabında en az 6 saat kadar soğutalım ve servis yapalım.Servis yaparken kase ile krem karamel arasını bıçakla geçer ve kasenin üzerine servis tabağınızı kapatıp ters çevirirseniz kolaylık oluyr.Ertesi gün kalan krem karameller çok daha güzel olmuştu.Üzerine bir top dondurma ekleyip yemek çok güzel oluyor.
Eylül 14, 2007
Çörekotu ve Susamlı Krep
Ben burada kızarmış hellim peyniri domates ve maydonoz ile sade bir tad yakalamayı düşündüm ve çok da beğenildi.Siz iç olarak ıspanak,mantar,pazı, ve diğer sebzeli karışımları kaşar ile çeşitlendirerek kullanabilirsiniz.
Eylül 12, 2007
Soğan Halkaları
Bu ayki etkinlik konumuz ''aperatif ve mezeler''.Etkinlik sahibi Sevgili Serpil'e kolaylıklar diliyorum.
Eylül 10, 2007
Yufkalı Köfte
Malzemeler:
Köfte için:
500 gr. kıyma
1 kuru soğan
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı galeta unu
tuz
karabiber
kekik
köfte baharatı
1 yumurta
Bu malzemelerle klasik köfte hazırlayalım.Yufkayı sigara böreği yaptığımızda kestiğimiz şekilde 8 parçaya keselim.Şekil verdiğimiz köfteyi yufkanın uç kısmına yerleştirelim , köftenin üzerine bir dilim kaşar yerleştirip dolma sarar gibi saralım ve tepsiye yerleştirelim.Bütün köfte malzemesini bu şekilde hazırlayıp ısınmış fırına verelim 20 dk. kadar pişirelim.Bu arada 2 kaşık domates salçasını tavada tereyağ (sıvıyağ da kullanabilirsiniz) ile 2 dk. çevirelim 2 bardak sıcak su ekleyelim kısık ateşte 10. dk. kadar kaynatıp kıvam almasını sağlayalım.yarı pişme işlemi gerçekleşen köftenin üzerine gezdirelim ve 20 dk. kadar daha pişirelim.Soğutmadan servis yapalım.
*****************************
''SEVERİM'' OYUNU
Sevgili GazozAğacı yeni bir oyuna başlamış ve beni de dahil etmiş oyununa.Bu güzel düşüncesi ve nazik daveti için teşekkkür edip hemen yazıyorum sevdiklerimi...
*Severim kahvemin yanında kahve çekirdekli çikolataları çıtır çıtır yemeyi.Ufacık bir çocukken , rahmetli babam küçük tüp üzerinde kendi kahve çekirdeklerini kavurur sonra da el değirmeni ile öğütürdü taze taze.Kahveler ortalığa misler gibi kokular salarak kavrulurken bizde ,o küçük halimizle birer ikişer yerdik.Büyüyüpte o kahve seremonisini unutalı uzun yıllar geçmişken yeniden bu kahve çekirdekli çikolataları keşfetmek ve yemek inanılmaz bir keyif oldu benim için.
*Severim ,alışveriş merkezlerinde veya kalabalık mekanlarda gelen geçen insanları seyretmeyi,saatlerce seyretsem sıkılmam sanırım...
*Severim günün sabahında veya sonunda ablam ile telefonda konuşmayı ve günün kritiğini yaparken yanımdaymış gibi gülebilmeyi...
Oyunun kuralına göre 3 tane sevdiğim olayı sıraladım şimdi sıra 3 arkadaşıma bu teklifi götürmeye geldi.Eğer kabul ederlerse sevgili Devletşah,Burçin ve Aybike'yi oyuna davet ediyorum.